29.11.2017
Školní parlament nahlédl tak říkajíc pod pokličku
Se školním parlamentem jsme se 21. listopadu zúčastnili exkurze do Personnelu (Personnel Wellfare – Firma, která nám vaří obědy). Důvodem byl náš zájem přípravu jídla pro školní jídelnu. Školní parlament šel do Personnelu již po třetí. Když jsme přišli k budově, ( Vaří se na ZŠ Dobiášova) jedna paní nás přivedla do šaten, kde nám dala pláště, síťky na vlasy, a návleky na boty. Jako první nám paní Veronika Danko, vedoucí jídelny, ukázala dvě místnosti. V jedné skladují brambory a v té druhé je loupají a čistí, mimo jiné je tam i chladnička s čerstvou zeleninou. Zelenina a brambory, ale nejsou to jediné co nám připravují čerstvé. Ryby nejsou výjimkou. Dokonce i vývar připravují výhradně z čerstvé zeleniny a masa. Žádné pytlíky, jen čerstvé maso a zelenina.
Co se týče nějakých pravidel, které musí dodržovat, mají to dost přísně. Třeba mají omezený počet kilo soli na týden. Ano, 12 kilo se zdá hodně, ale když si přepočítáme vydaná jídla za týden, zjistíme, že na jedno jídlo je potřeba 6 gramů soli, což není moc a proto jsou jídla poměrně málo osolená. Důvodem je i to, že je Personnel členem https://www. zdravaskolnijidelna.cz/. To pro nás znamená například to, že za týden mají mít splněn určitý počet luštěnin, ryb a zvěřiny v našich jídelníčcích. Mimo to, ale smí jen minimálně kořenit. Také mají zakázáno dělat smažená jídla (např. řízek, šunkofleky, smažák atd.). Ani margarín se používat nesmí, pouze máslo. Kvůli hygieně musí být taky vše dokonale čisté. Kdyby některé z pravidel nebylo dodrženo, hygiena jim může udělit vysoké pokuty.
Co se týče nějakých pravidel, které musí dodržovat, mají to dost přísně. Třeba mají omezený počet kilo soli na týden. Ano, 12 kilo se zdá hodně, ale když si přepočítáme vydaná jídla za týden, zjistíme, že na jedno jídlo je potřeba 6 gramů soli, což není moc a proto jsou jídla poměrně málo osolená. Důvodem je i to, že je Personnel členem https://www.
Když už jídlo uvaří a dají ho do termonádob na přepravu přímo k nám. Jídlo se rozváží nejen do naší školy, ale i do dvou školek a dalších dvou škol. Vše co napíšou do našeho jídelníčku je pravda. Myslím tím, že když napíšou, že bude k obědu klokaní ragú je to skutečně klokaní maso.
A co se vlastně děje s tím co my nesníme?
Zbytky se vždy ekologicky zlikvidují (spálí). Většinou to jsou až dva i tři šedesátilitrové barely.
Případné další otázky vám zodpoví členové parlamentu
Šárka Jakubcová – členka školního parlamentu za 7. třídu