Parlament byl pod pokličkou
V úterý 26. 1. 2016 se byli členové parlamentu podívat do vývařovny Personel wellfare, která se nachází v prostorách ZŠ Dobiášova a jsou odtud k nám dováženy obědy.
Než jsme vůbec mohli začít naší prohlídku s vrchní kuchařkou paní Šárkou Letovancovou, museli jsme si vzít na sebe bílý plášť a návleky na obuv, protože je zde držen velký důraz na hygienu.
Nejprve nám byly ukázány sklady na mouku, těstoviny, zeleninu, apod. Poté jsme si mohli prohlédnout přímo kuchyni. Kuchyně byla čistá, vcelku moderně vybavená. Vybavení, kterým disponuje by si málokdo neznalý oboru mohl představit. Byly tam sice povětšinou klasické věci, ale vše bylo mnohem, mnohem větší než můžete naleznout u sebe v kuchyni, ale velikost vybavení nebylo to, co nás doopravdy překvapilo (musíme brát v potaz, že tato kuchyň musí vydat okolo 1450 obědů denně).
Nejvíce nás překvapilo, a rozhodně příjemně, že si vyrábí domácí vývar z kostí, který se poté používá do polévek a omáček. Druhá věc nás pouze zaskočila. Týká se kritérií, které musí menu splňovat podle státní vyhlášky. Kromně předpokládatelných věcí jako to, že každé dítě by mělo mít určité množství luštěnin, masa, ryb, zeleniny, apod. tak také záleží na barvě jídel. Například, když je polévka do červena (boršč), tak by neměl být hlavní chod taktéž červený (rajská omáčka). Příjemné bylo také zjištění, že při přípravě jídel se v kuchyni nepoužívají glutamáty.
Celkově musíme naší prohlídku hodnotit kladně, protože až na pár chybiček přísně hlídaných učňů, nás vyvařovna příjemně překvapila.
Matouš Nejedlo člen školního parlamentu za 9. třídu